17 november 2012, Rallylydnad Vi har blviit godkända

 
 
 
Vi har tävlat i Fagersta (inomhushall) idag och blivit GODKÄNDA!!!!!  Jag lyckades hålla nerverna i kontroll och Zeke följde med så fint nästan hela vägen.  Fick en del avdrag för nosningar och ett -10 pga felaktigt utförd övning.  Det var näst sista skylten och då var jag så glad att det gått så bra så mungiporna gick nog från öra till öra.  Två gånger hoppade han upp på mig också men jag lyckades få ner honom genom att dämpa mig.  Hur många poäng fick vi behålla?  71 så det var på håret men det var på rätt sida och de 10 minus vi fick var helt mitt fel.
 
Träffade också en jättetrevlig dam från Älvkarleby, Anna som naturligtvis hade en mellanpudel.  Mycket givande prat och en trevlig promenad.  Kanske vi syns till våren i Valbo.
 
Så nu är det bara att nöta på med tävlingslydnaden.  Vi håller också på med spåren och där har Zeke ännu inte fattat vitsen med att spåra på asfalt.
 
Jag är så nöjd med vår insats på tävlingen så det skall jag njuta av i några dagar.............
 

6 november 2012, Hänt en hel del

 
Nu har jag varit på del 2 av kursen Häst och hund för ett par helger sedan. Och hur det var att se sig själv på film. Tja, det första jag la märke till var "sjumilastövlarna" som jag hade på mig.  Tarja sa att titta på hunden istället.  Det var bättre.
 
När jag fick se hur Zeke var (när jag inte ser på) så är intrycket att han är en glad hund som har koll på mig. Söker kontakt även fast jag inte säger något, svarar snabbt på när jag ändrar riktning eller hastighet. Ok nu var det inte några andra hundar som kunde distrahera honom men ändå......  Vi tittade alla på alla filmer, både med hund och häst.  Vi pratade mycket om hur hund och häst reagerade på oss.  Kan säga att när Balder (hästen) gick med mig såg det ut som om han gick och sov.  Så jag kan vara lugnande, intill sövande när jag vill.
 
Efter filmvisning så fick vi träna lite.  Gick mindre bra (vi gjorde lite Rallylydnad).  Nu var det 4st relativt okända som stod och tittade och jag gick upp i varv och genast slutade Zeke lyssna på mig.  Tarja pratade "ner" mig och då gick det mycket bättre.  Då orkade vi ca 80% av banan med bra kontakt. Som jag redan visste, det ligger hos mig.
 
Var och lyssnade på en föreläsning som heter Spårhunden och lukterna i Fagersta den 3/11  Det var Tobias Gustavsson från SWDI som höll den. Vi var ca 20st från klubbarna runt om i länet. Mycket intressant och tänkvärt. En del av det jag tänkt ang spår föll på plats så nu är Zeke försökshund när det gäller "hårda spår".  Dvs man börjar spåra på asfalt. Jag provade igår och första korta spåret fattade han ingenting men andra spåret gick han ganska bra i ett par meter.  Vi skall göra detta ett bra tag, ca 3-4 ggr i veckan.  Jag har också börjat skriva en träningslogg när det gäller spår. Räknar med att hålla på med detta hela vintern, våren och sommaren för att se om vi kan tävla till hösten i spår.
 
Då borde också lydnaden börja komma på plats.  Tycker faktiskt det är roligt med vanlig lydnad för Zeke svarar väldigt bra på den.  Det är jag som måste lära mig att gå rakt och svänga på rätt sätt och säga kommandona rätt ........  Det bara snurrar i huvudet på mig.  Jag förstår att de som kommer till Rallylydnaden från Lydnad har det svårt att kunna "slappna" av mer.  Det är precis som två olika språk.  Nu menar jag förarna, för hundarna, de gör ju alltid rätt från de förutsättningar de får.
 
Zeke har också lugnat ner sig och är inte fullt så mycket polis längre.  Jag har gått på söndagspromenader med honom tillsammans med lite mer stökiga hundar.  Han bryr sig inte längre om dem.  Samma på Tävlingslydnads kursen, om några börjar bråka så bryr han sig inte speciellt  Jag dämpar honom så fort jag märker att han börjar blåsa upp sig (helst strax innan) eller gör något moment. Fungerar bra.  Träning och tålamod och lugn verkar ha fungerat.
 
Här nedan har vi hållt på med apportbocken. Bra rumpträning med liten hund. Sitta på huk, presentera apporten, få den och gå upp o belöna. Sitta ner igen....... osv osv.  Tack Karin för bilden.