19 oktober, 2012 Veckorna går fort

 
Ärligen knyckt bilden av Sussi (kan det heta så...).  Älskar uttrycket på Luva.  Hon är så jädrans söt men som jag förstod, mycket viljestark.
 
Vad händer i vårt hundliv sen sist?  Ja, jag har blivit mycket mer uppmärksam på hur Zeke reagerar på mig och min sinnestämning. Försöker hitta viss kontroll och säkerhet i vad jag håller på med.  Jag brukar inte sätta upp mål för mig själv för då måste jag ju uppfylla dem (tycker jag).  Tror det är det som saknas. Jag är en sådan person som kan kompromissa mycket och det gör inget,tycker jag. Men i livet med Zeke så kan jag inte göra så längre, inte om jag vill komma någonstans med tävlandet.  Det är körigt med såna tankar så här mitt i livet men det är kanske då de kommer.  Väntar också på att få ett datum på den andra delen av kursen.  Vi skulle få se filmerna som togs när vi gick med hundar och häst + knyta ihop det hela (hoppas jag).
 
Zeke och jag går en tävlingslydnadskurs och det rullar på.  Jag får klura lite och använda klicker för att Zeke skall förstå.  Klicker är smidigt när man håller på att lära in något litet moment som tex vändning åt vänster på stället.   En pudel i sin bästa år är väldigt smidig och kan i princip böja sig hur mycket som helst utan att lyfta rumpan.......  Anette och jag pratade om det och hon berättade att hon använt ett lock (jag har använt en pall för att träna ingångar).  Jag gjorde detsamma, dvs tog ett glasslock, klickade för framtassarna på locket och några vändningar.  Sedan efter det tog det några gånger så hade jag fått till en första flytt av rumpan.  Vi håller också på med apporteringen.  Zeke rullar gärna apportbocken i munnen så nu har jag börjat om. Jag håller den så långt ned att han måste "bära" den en stund och då går det bättre.  Förr höll jag den alltså för högt.
 
Har också min Allmänlydnadskurs där alla är så lugna och duktiga att jag har fullt sjå att hitta på övningar som vi kan göra. Nu är det faktiskt bara 2 gånger kvar + prova på dagen då vi tar spår, lite agility, lite Rally etc. Hoppas det inte regnar eller snöar den heldagen.
 
Imorgon skall Zeke få ett välbehövligt bad och lite rakning av nos och tassar.  Han bara halkar runt på golven hemma när pälsen blir för lång under tassarna.  På söndag skall jag vara med på avslutningen av Valpkursen som Lenah har.  Hoppas att alla kan komma för det var alla möjliga raser.  Hon skulle göra någon form av bana med olika saker att prova på hemma hos sig (hon bor på landet).  Jag tar med mig Zeke även om han får sitta ett tag i bilen. Och kanske vi också får prova på alla sakerna. 
 
Har också anmält mig till en kurs som SWDI har.  Spårhunden och lukterna.......  Det blir den 3/11 i Fagersta. Ser fram emot den.  Anette skulle, om det behövdes, ta med Olle.  Zeke får vara hemma för han mår inte bra av att åka in och ut ur bilen flera gånger  Han blir så stressad.
 
/mia
 
 
 
 

7 oktober 2012, Häst och hund, ledarskapskurs

 
 
 
Har nu varit på kursen. Vi började dagen hos Tarja på Lyckliga Hunden med några övningar. Vi var 4 st med olika hundar allihop. Det som övningarna hade gemensamt var att vi inte fick prata med hunden eller ge kommandon. Vi fick klappa på benet eller i händerna och i nödfall säga hundens namn. De flesta hundarna blev väldigt fundersamma eftersom det inte kom ngt kommando, de följde föraren bitvis, släppte och drog en repa, kom tillbaka och funderade. Zeke följde mig bitvis men sen måste han kolla var den andra hannen hade kissat, kom tillbaka, gick med en bit och släppte.  Vi fick också vara tysta och ta några hopphinder.  Zeke hoppade och hade faktiskt kontakt med mig bitvis.  Tyvärr blir vi människor så fokuserade på vad vi blivit tillsagda att göra att vi inte lyssnar på hunden. Vi är ju ett team när vi skall utföra något.
 
Sedan var det lunch och vädret var ju kanon den här dagen så vi åt ute. Sedan bar det iväg till stallet där Katarina Espmark mötte upp oss.  Det är hon som har Ledarskapsutbildningen som normalt görs med "kostymnissar". Om jag förstod det hela rätt så var vi bland de första hundmänniskor som gjorde detta som en kurs. Katarina talade om för oss hur vi människor fungerar med reptilhjärna, limbidsiska systemet och den logiska delen.  Den delen vi skulle syssla med var den limbidiska (hur det stavas har jag glömt), dvs den känslomässiga.  Vi skulle få träffa hästen, Balder, han var stor och vi skulle på samma sätt som vi gjort med hundarna, leda honom i en fyrkant bestående av stolpar. Nu fick vi i alla fall ett grimskaft att hålla i. Vi skulle vara tysta och bara få hästen att följa oss och se vad som skulle hända.  Jag fick börja och min tanke en kort sekund var, att hur skall jag få 500 kr häst att följa mig.  Jag fick grimskaftet och började gå o Balder bara följde med med huvudet sänkt, hur fint som helst. Och när jag går i denna fyrkant och runt stolpar så börjar jag le för att han följde mig så fint. Sedan var det som om han klev rätt in i solarplexus på mig. Jag blev så påverkad att jag började gråta. Leda en häst har jag gjort förut men någonstans den här gången påverkade Balder mig så starkt att jag fick svårt att andas. Ord jag fick var att jag hade ett stort lugn som gjorde att Balder gärna följde mig.
 
Vi fick också arbeta tillsammans med Balder (gå bredvid honom)  och få honom mellan några bommar som låg på backen i en krokig väg. Där blev jag osäker efter halva för jag började fundera hur jag skulle få honom att svänga.  Genast när min osäkerhet kom klev Balder ur formationen och stannade.  Då funderade vi ihop o till sist tyckte väl Balder att vi tänkt färdigt och gick in i formationen igen och vi gjorde klart den.  Vad säger det mig?
 
Det fanns ingen rätt eller fel i det här.  Balder talade bara om för mig vilken egenskap jag hade just då.  Jag har fått mig en tankeställare som jag inte vet vart den leder för jag är inte färdig ännu. Ledarskap består av en hel del olika delar.  Det är inte bara i hunderiet utan även i livet för övrigt som vi använder det här. Vissa delar måste byggas upp och andra kanske dämpas. Jag vet inte utan måste vänta ut processen.  Det låter som mumbojumbo men så är det nog med känslodelen av hjärnan. Om vi vågar använda den........
 
Vi fick också ta in våra hundar en och en och gå i samma fyrkant som vi gick med Balder.  En kort sekund flög tanken i mitt huvudet att han skulle bara leta hästskit eftersom vi var i ett ridhus.  Men den försvann innan vi började och efter halva varvet kom samma lugn över mig som jag hade fått med Balder.  Zeke gick som värsta lydnadshunden vid min sida och inte ett ord, inte ett kommando hade jag sagt.  Hur mäktigt är inte det att ta in...
 
Vi skall ha en uppföljning i slutet av månaden där vi skall titta på filmerna som Tarja tagit när vi jobbade med hundarna våra och hästen.  Då kanske det går att se vart vi är på väg, jag och Zeke med vår träning och ev tävlingsliv.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 oktober, 2012 Roligt

 
Nu har vi varit på Kennelträff på Lyckliga Hunden i Enköping. ^Åkte med Anette och Olle. Vi blev en drös personer och många hundar varav Lampsy (stavas så?) fick vara stand-in för Messi.  Zeke tyckte han var helt ok men så är han bara 6 månader ännu.  Bilden har Emelie (Zivas matte) tagit.
Det var roligt fast vädret ställde till det med en hel del regn så vi var inte ute så mycket som vi kanske hade velat. Zeke skötte sig jättebra och vi hann gå några Rallylydnads skyltar. Agility blev det inget av för oss för då regnade det för mycket. När vi kom hem kraschade både jag och Zeke i soffan o sedan blev det inget mer gjort den eftermiddagen och kvällen.
 
Sedan på söndags förmiddagen träffade vi Elin med hund (som jag aldrig kommer ihåg namnet på) för att träna lite spår. Det var första gången för Elins hund.  Det gick jättebra.  Zeke var lycklig han också, då han fick två lite kortare spår.
 
På eftermiddagen var det dags för tävlingslydnadskursen.  Det gick också bra och det blir bättre och bättre.  Han håller kontakt med mig och är följsam. Vi håller på med Fot.  Det består ju av väldigt många olika delar som bör tränas var för sig innan det sätts ihop.  Vi har även börjat med Apportering (vilket vi fuskat i lite förut).  Denna gång skall vi komma i mål så att momentet blir färdigt (kanske inte innan kursen är slut men i alla fall innan året är slut). 
 
Nu i helgen som kommer skall jag på Ledarskapskurs Häst och hund. Är mycket nyfiken på vad det skall bli. Vi skall starta på Lyckliga Hunden för att sedan åka till något stall (tror jag).  Återkommer om det.  Det är min 50-års present i efterskott.